Holistische behandelingen op maat

Wat is Aromatherapie?

Iedereen heeft wel eens gehoord van aromatherapie, maar niet iedereen weet wat aromatherapie is. De meeste mensen denken bij aromatherapie aan Wellness en lekkere geurtjes. En dat klopt! Maar het is veel breder dan dat. Zo worden essentiële oliën al jaren toegepast voor cosmetische doeleinden, als smaakstoffen in de voedingsindustrie en voor verschillende therapeutische doeleinden in de reguliere en alternatieve gezondheidszorg. Maar wat is aromatherapie nu eigenlijk? Waar komen essentiële oliën vandaan? En wat doen ze?

Aromatherapie richt zich op het onderhouden en bevorderen van de gezondheid met gebruikmaking van essentiële oliën. De levenskracht, die in deze oliën verzameld is, wordt als het ware op de patiënt overgedragen en zal bijdragen tot het herstel van het natuurlijke evenwicht in zijn of haar lichaam. Iedere olie is in zekere mate antiseptisch en heeft daarnaast specifieke eigenschappen, die zich richten op één of meer organen en/of aandoeningen. Het gaat hierbij om een selectief proces, waarbij uitsluitend schadelijke bacteriën worden uitgeschakeld, terwijl de onschadelijke en nuttige ongemoeid blijven. Dit vormt dus een scherp contrast met vele, langs synthetische weg geproduceerde geneesmiddelen, die weliswaar eveneens schadelijke bacteriën doden, maar daarbij tegelijkertijd een groot aantal onschadelijke en wellicht voor het lichaam nodige bacteriën meenemen. Het gebruik van essentiële olie zal dan ook, bij het juiste gebruik, zelden neveneffecten tot gevolg hebben. Essentiële oliën worden door het lichaam opgenomen via inhalering, de huid of de slokdarm en verlaten het door de huid, de urine of de ontlasting.

Essentiële oliën

Alle planten op deze aarde hebben een geur. Er zijn planten die erg sterk ruiken, andere weer wat minder. Deze geurstoffen worden gevormd onder invloed van de zon en liggen opgeslagen in de kleine holtes en kanaaltjes in de plant. Voor zover we weten gebruikt de plant ze om de voortplanting te bevorderen (het aantrekken van insecten) en het natuurlijke weerstandsvermogen te versterken (te vergelijken met de menselijke hormonen).
In de middeleeuwen ontdekte men een manier om de in de plant opgeslagen geurende olieachtige vloeistof vrij te maken: de waterdampdestillatie. De goede zuivere essentiële oliën worden nog steeds zo gewonnen en bevatten de essentie, de Chi, de levenskracht van de planten; ook wel etherische -, aromatische – of vluchtige oliën genoemd. Natuurlijk hebben geleerde mensen geprobeerd essentiële oliën na te maken. Dat lukt soms ook aardig, maar het is nooit gelukt om de essentie, de Chi, de levenskracht erin te brengen, welke van nature wel in essentiële oliën aanwezig zijn. Deze levenskracht is voor sommige mensen zelfs voelbaar.

Toepassingen aromatherapie
De mens heeft altijd al geurende planten gebruikt in eten en drinken om hun smaak en specifieke eigenschappen, bijvoorbeeld het conserveren van voedsel. Ook worden essentiële oliën gebruikt in de voedingsindustrie. Enkele druppels zuivere essentiële oliën kunnen je eten en drinken smakelijker maken, bijvoorbeeld enkele druppels sinaasappel in het cakebeslag.

In de geneeskunde worden essentiële oliën gebruikt om hun ontsmettende, genezende en evenwicht brengende eigenschappen. Verder worden essentiële oliën natuurlijk als geurmiddel gebruikt om hun specifieke geur (in parfum en cosmetica) en in cosmetische producten voor hun huidverzorgende eigenschappen. Ontsmettende zalven worden vaak verrijkt met tijm, tea tree, eucalyptus en/of den en hoestdrankjes met tijm. Gebruik van deze essentiële oliën is voor iedereen anders. Velen gebruiken deze oliën en ieder op zijn of haar eigen manier.

Het gebruik van essentiële oliën in de gezondheidszorg wordt aromatherapie genoemd. In vele toepassingen wordt warmte en vocht gebruikt om de levenskracht van de essentiële oliën op de mens over te dragen. Het spreekt vanzelf dat slechts 100% zuivere, verse, niet versneden of aangelengde essentiële oliën in aanmerking komen voor deze toepassingen.
(Deze tekst is copy van Sango)

Met Aromatherapie werken we driedimensionaal.

Wat betekent dit?

 • Werken in de 1e dimensie is werken met huidverzorging b.v. crèmes, oliën en lotions.
 • Werken in de 2e dimensie is werken met b.v. voedingssupplementen, dranken enz.
 • Werken in de 3e dimensie is werken op celniveau, met één of meerdere etherische oliën.

Juist door de driedimensionale aanpak is het mogelijk om problemen van de huid effectief te behandelen. De derde dimensie is het behandelen van de oorzaak van het probleem. Meestal heeft een huidprobleem een inwendige oorzaak. We werken holistisch en kijken samen naar waar dit huidprobleem vandaan komt, maar vooral hoe we dit samen kunnen aanpakken.

Omdat 100% etherische oliën door álle huidlagen dringen, zijn verschillende huidproblemen effectief te behandelen.

Denk o.a. aan:

 • Acne
 • Comedonen
 • Couperose en roodheid
 • Anti-rimpel
 • Verstevigen en verstrakken van de huid
 • Herstellen o.a. littekens en schaafwonden
 • Pigmentbehandeling
 • Anti haargroei
 • Gerstekorrels
 • Eczeem

Bij Let’s Face It wordt aromatherapie niet alleen in onze huidverzorging gebruikt, maar in bijna al onze behandelingen wordt aromatherapie toegepast. Aromatherapie heeft heel veel mogelijkheden en toepassingen. Laat je gerust eens adviseren door ons.

Laten we hoofdpijn nemen als voorbeeld. Natuurlijk kun je wanneer er hoofdpijn aanwezig is kiezen voor een pijnstiller. Maar waarom niet verder kijken? Bijvoorbeeld: Is er last van (stress)hoofdpijn? Waarom dan geen lavendelolie toepassen in een hoofdmassage? Zo zijn er heel veel voorbeelden te noemen waar er automatisch een pijnstiller genomen wordt. Vraag je zelf eens af…..wil en kan dit eventueel ook anders?

Onderschat de kracht van de natuur niet!
Omdat het gebruik van essentiële oliën niet zonder gevaar is adviseren we ook nooit zomaar te gaan experimenteren.